Nytt från Felix - hybridköttbulle med ärta och nötfärs

Nu lanserar Felix en ny hybridköttbulle med halverad mängd kött, ersatt med ärtprotein - en revolutionerande köttbulle gjord av svenskodlad ärta och svenskt nötkött, som inte bara minskar klimatavtrycket med nästan hälften, utan även levererar liknande smak och konsistens som en traditionell köttbulle. Felix nya hybridbulle lanseras till en början enbart för restaurang- och storhushållsmarknaden.

-Vi ser en tydlig trend som växer fram i form av ”plant forward” istället för plant based. Plant forward innebär att kött kan fortsatt finnas med, men basen är framförallt grönsaker och baljväxter, vilket är bra för både klimatet och för hälsan. Våra hybridprodukter svarar väldigt bra på den nya trenden och är en väg till mer grönt och växtbaserat för fler barn och vuxna, säger Kristina Fransson, direktör för Orkla FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

Det finns en stor enighet om att de allra flesta i västvärlden äter för mycket animaliska livsmedel, om man ser till vad som är bra för hälsan och klimatet. Något som även ligger helt i linje med de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna.

Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är nästintill identisk med en traditionell köttbulle i smak och textur, men ger upphov till 49 % lägre klimatutsläpp än en vanlig svensk nötköttbulle.

- Målet var att utveckla en köttbulle med lika god smak, textur och näringsvärden som en traditionell köttbulle. Vi har fört samman vår expertis inom både vegetariska produkter och färsprodukter för att skapa något helt unikt - en hybrid mellan vegobulle och köttbulle. Valet av ärtprotein som substitut för en del av köttet var naturligt då det inte bara minskar klimatavtrycket utan också odlas i Sverige, säger Kristina Fransson.

Orkla Foods Sverige är med sina varumärken Anamma och Felix ledande på både växtbaserad mat och enkla vardagslösningar i köket.

- Bara två procent av världens proteinmarknad är växtbaserad och vi behöver ändra våra matvanor både för klimatet och för hälsans skull. Det här skapar stora möjligheter för oss i livsmedelsindustrin, men är samtidigt utmanande och kräver innovationskraft. Nyckeln är att minska på köttet och lägga till högkvalitativa, näringstäta, växtbaserade livsmedel, men ändå ha kvar alla smaker och den textur vi är vana vid, säger Kristina Fransson.

Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är utvecklad i Malmö och Eslöv, av Orkla Foods Sveriges innovationsavdelning, och tillagas på bolagets livsmedelsanläggning i Eslöv. Den lanseras i mars, till en början enbart mot restaurang- och storhushållsmarknaden.

Färdigmat, köttbullar

Nötköttbulle med ärta

FELIX

Färdigmat, köttbullar

Art.nr: 510003133

GTIN: 07350126087465

Nyckelhålsmärkta köttbullar gjorda på svenskt nötkött och ärtprotein från svenskodlad ärta som med 33% kötthalt ger ett nästintill halverat klimatavtryck jämfört en vanlig nötköttbulle. Servera dina matgäster en hälsosammare och mer klimatsmart köttbulle som smakar precis lika gott som den tradition...

Om Orkla Foods Sverige AB

Orkla Foods Sverige gör god mat som gör gott. Våra populära varumärken är en stor del av vårt stolta svenska matarv och för oss är det viktigt att vår mat och dryck smakar gott och är tillagad med omtanke om människor, hav och land. Vi utmanar och utvecklar oss själva för att skapa nya innovationer och göra våra produkter ännu godare och bättre. Med varumärken som Anamma, Lecora, Felix och Frankful driver vi utvecklingen inom växtbaserat för hela den svenska marknaden. Och tillsammans med kollegor i branschen driver vi utvecklingen av en hållbar livsmedelsbransch.

Kontakt

Orkla Foods Sverige AB
Box 4249
203 13 Malmö
Tel: 010-142 40 00