Blomkålsremix vinnare i tävling för bättre skolmat

Blomkålsremix vinnare i tävling för bättre skolmat

På tisdagskvällen avgjordes finalen i Frisk Mats nationella recept-remix-tävling. Tre kreativa kockar gjorde upp om vem som lyckats bäst med att omvandla klassikerna spaghetti och köttfärssås samt korvstroganoff, till hälsosamma och klimatsmarta mästerverk. En jämn kamp, där juryn till slut korade Jessica Danielsson från Tappströmsskolan på Ekerö och hennes blomkålsbolognese till vinnare.

– Vi är otroligt imponerade av den kreativitet och det engagemang som alla deltagarna har visat under tävlingen. Jessica utmärkte sig genom att kombinera smak, hälsa och hållbarhet på ett enastående sätt. Det var precis den typen av innovation vi sökte efter när vi utlyste tävlingen, säger Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande i föreningen Frisk Mat.

Jessica Danielsson vann juryns gunst med sin Blomkålsbolognese – en fullträff för både smak, hälsa och klimat. Hennes innovativa användning av ingredienser med respekt för originalets kryddning visar hur vi utifrån traditionella recept kan möta behoven i framtidens matlagning – utan att kompromissa med smaken.

– Jag ville göra en rätt som är hälsosam, hållbar, ekonomisk och görbar i ett storkök. Att juryn tyckte den smakade gott är bäst av allt! Maten måste ju hamna i magen om den ska göra nytta, säger Jessica Danielsson om den vinnande rätten.

De andra finalisterna var Johan Engman från förskolan Pärlan i Vårby gård, med receptet Root Stroganoff, samt Jack Efkleiidis från förskolan Vega i Haninge, med receptet Lins-Korvstroganoff. Båda rätterna var mycket uppskattade av juryn, som förutom Roberto Rufo Gonzalez bestod av de prisbelönta skolkockarna Louice Karlsson och Daniél Kallonás. 

– Vi är övertygade om att det är den här typen av recept som krävs för att få med alla på tåget mot framtidens mat. Det är välbekanta smaker, färger och former som man kan associera till och känna sig trygg med, men med råvaror som värnar om människans, djurens och planetens hälsa, säger Roberto Rufo Gonzalez, juryns ordförande tillika grundare av företaget Consupedia. 

Förutom att delta i juryarbetet medverkade Consupedia i processen med att utse finalisterna, genom att bedöma hållbarheten hos samtliga inskickade recept.

– Vi vill tacka alla deltagare och partners som har bidragit till denna tävling. Era insatser har inte bara inspirerat oss utan också praktiskt visat hur matlagning kan vara en kreativ kraft för förändring, avslutar Anna från föreningen Frisk Mat. Vi ser fram emot att fortsätta utforska nya kulinariska horisonter och främja hållbarhet genom att uppmuntra till matlagningsinnovation.

Samtliga recept från tävlingen går att hitta på Frisk Mats webbplats.

—-----

Det vinnande receptet på Jessicas blomkålsbolognese finns här.

Kontaktpersoner

Kontaktperson

Anna Lindelöw Mannheimer

Initiativtagare / ordförande
Skicka e-post
Kontaktperson

Catharina Schött

Projektledare
Skicka e-post
Kontaktperson

Frida Bosma

Operativt ansvarig & PR
Skicka e-post
Kontaktperson

Lina Jiremark

redaktör
Skicka e-post

Om Frisk Mat

Vi är en ideell förening vars hjärtan klappar för att den skattefinansierade maten i skola, vård och omsorg ska användas som folkbildningsinsats och att barn och unga, sjuka och äldre i Sverige ska serveras näringsrik, god och hållbar mat med en side order av pedagogik.

Kontakt

Frisk Mat