Dabas för användare

Dabas är foodservicebranschens artikeldatabas med kvalitetssäkrad information om de artiklar som finns tillgängliga på den svenska livsmedelsmarknaden. Dabas är helt kostnadsfritt att använda och vi tillhandahåller informationen i många olika format.

Användningsområdena för Dabas är många och tjänsten riktar sig till dig som är verksam inom dagligvarubranschen med områden som storkök, inköp, sortiment, upphandling och kostplanering.
Hela databasen finns tillgänglig online där du kan söka bland alla artiklar på marknaden och hitta produktblad med information om tillverkare, ingredienser, näringsvärden, märkning, produktbilder, logistik och mycket mer. Dabas är ett GS1-verifierat system.
För dig som vill använda informationen i egna system och applikationer finns Dabas Webservice att använda kostnadsfritt.

Så funkar det:

1. Alltid tillgång till kvalitetssäkrad information om de artiklar som finns på marknaden.

2. Koppla samman och använd Dabas information i era system kostnadsfritt.

3. Jämför och utvärdera artiklar vid upphandling, inköp och kostplanering.

Gör som kostplaneringsprogrammen

Kostplaneringsprogrammen används som hjälpmedel i restauranger och storkök för att kunna planera näringsriktiga måltider och samtidigt ha full kontroll över ekonomin.
Dabas är informationsleverantör till de flesta kostplaneringsprogrammen, som Aivo och Mashie, och förser dem med kvalitetssäkrad artikelinformation som ligger till grund för alla beräkningar. Fördelen för kostplaneringsprogrammen är att Dabas kvalitetssäkrar informationen och kontinuerligt distribuerar den i ett enhetligt format. Alla nya och uppdaterade produktnyheter på marknaden distribueras till kostplaneringsprogrammen helt kostnadsfritt.

eller som Foodservicegrossisterna

Grossisterna förser dagligen tusentals restauranger och storkök runtom i landet med varor från sina breda sortiment. Genom att vara anslutna till Dabas kan grossisterna på ett enkelt sätt ta emot kvalitetssäkrad artikelinformation för sina sortiment från marknadens alla tillverkare och leverantörer. Ett enhetligt format på informationen, med möjlighet till kundanpassningar, ger flexibilitet och skapar affärsnytta.
Att dessutom kunna länka in Dabas produktblad, med leverantörernas artikelinformation presenterad på ett användarvänligt sätt, i sina e-handelsplatser är en stor fördel för grossisterna och dess kunder.

Vi använder Dabas Update, som innebär att vi kan hämta data från våra interna system och automatiskt uppdatera Dabas med vår artikelinformation. Fördelen med gränssnittet som Dabas Update erbjuder är att det underlättar för oss att hålla informationen korrekt, då vi bara behöver uppdatera vår information på ett ställe.

Magnus Jacobson, Systemutvecklare HKScan

Personbild