Senaste artiklarna

Alla artiklar

Hållbarhet, kvalitet och socialt ansvar

  • Hållbarhet

    Vi diversifierar svensk odling med nya och nygamla grödor med fokus på baljväxter. Det ger möjlighet att ha utvecklade växtföljder som både binder kväve och lagrar frigjord kol i vår jord. Det gör jorden friskare och den kan ge näring till våra grödor på naturligt sätt. Det minskar i sin tur behovet av konstgödsling som både ger stora negativa klimateffekter och bland annat markpackning genom stora maskiner som ska ut på åkrarna och köra. Vi väljer inte sorter utifrån avkastning utan det är kvaliteten på grödan som spelar störst roll. Hellre äldre sorter med större rotsystem och finare kvalitet på fröet, ärtan, bönan eller linsen än moderna högavkastande sorter där både jordhälsan, näring och smak får stå tillbaka för ekonomi. Allt vi gör är KRAV-certifierat men vi strävar bortom KRAV och jobbar kontinuerligt med att utveckla odlingsprinciper för att jorden ska hålla sig frisk så att kommande generationer kan odla näringsrik mat.

  • Kvalitet

    Vi kan bara må bra om det vi äter mår bra. 95% av det vi äter kommer direkt eller indirekt från odlad jord. Det vi äter kan inte må bra om inte jorden är frisk. Frisk jord kräver utvecklade utvecklingsprinciper. Det är där vi lägger vår kraft. Bättre växtföljder, mindre maskinell bearbetning, mer biologisk mångfald genom fler rotsystem och bidra till det naturliga samspelet mellan jord och planta. Kvalitet är inte bara hälsa och näring utan också smak. Grödor odlade i frisk jord på våra breddgrader utvecklar smak och kvalitet som inte bara lyfter blåbär och jordgubbar till smaksensationer utan det gäller också för ärtor, bönor och linser. Svalt klimat har gett oss långsamt mineraliserade jordar och långa växtsäsonger ett unikt samarbete mellan jord och grödornas rötter. Nordliga breddgrader ger många soltimmar och vi har bra klimat för naturlig nederbörd. Dessa växtförutsättningar tillsammans med ren luft ger smak och näring som överträffar de flesta växtzoner i världen.

  • Socialt ansvar

    Vi odlar i Sverige med villkor som ska ge odlaren utrymme att testa nya saker, utveckla växtföljder och odlingsprinciper och i slutändan producera ny bra mat åt oss. Vi lever i en privilegierad del av världen där vi kan importera mat till priser som många beskriver som artificiella. Det är någon som annan får ta den verkliga kostnaden ofta i form av dåliga arbetsvillkor, miljöförstöring eller utarmning av jordar. Samtidigt har vi ett enormt matsvinn och lägger mindre pengar av vår relativt inkomst på mat än vi någonsin tidigare gjort. Genom att vi börjar producera mer av vår egen mat på ett hållbart sätt tar vi socialt ansvar både här hemma och globalt.

Kontaktpersoner

Om Nordisk Råvara

Nordisk Råvara drivs av övertygelsen att vi ska odla mer av det vi själva äter. Det bidrar vi till genom att återinföra svenska kulturarvsgrödor på platser där de en gång växte samt odla grödor som traditionellt sett växer i andra delar av världen, på våra breddgrader. Alla grödor från Nordisk Råvara odlas på ett skonsamt sätt, i utvald jord, av odlare som bryr sig. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och som smakar fantastiskt.

Nordisk Råvara

Kontakt

Nordisk Råvara
Birger Jarlsgatan 2
114 34 Stockholm

http://www.nordiskravara.se
info@nordiskravara.se